• +381 37 439741 || +381 37 439416
  • info@htsks.rs
  • Ћирила и Методија 30, Крушевац

Чиме се бави кувар?

Образовни профил КУВАР спада у подручје рада  угоститељство и турузам, развијен је на нивоу средњошколског образовања. Образовање траје три године, после завршене основне школе. Избором овог профила, ученици ће стећи знања и вештине у свим сегментима угоститељских послова.

Чиме се бави кувар?

  • Упознавање са врстама кухиња и јела, карактеристике намирница, зачина
  • Познавање и вештине коришћења одговарајуће опреме и прибора за рад и начина припрема хране
  • Знања и вештине у области заштите хране и одржавање хигијене
  • Познаје врсте меса и начин његове обраде
  • Познаје врсте поврћа и воћа и начина њихове обраде
  • Поседује вештину припреме национални јела са јеловника по рецептури
  • Вештина припреме салате, теста, супе, чорбе и сосева
  • Основна знања и вештине аранжирања и сервирања хране
  • Поседује вештину пружања прве помоћи и заштите на раду
  • Вештина комуникације са колегама и сарадницима

Где ради кувар?

  • у прехрамбеној индустрији;
  • у ресторанима;
  • у ресторанима хипермаркета;
  • у кантинама;
  • у хотелима;
  • у пицеријама;
  • у ресторанима брзе хране;
  • може и самостално да обавља делатност.

За даље школовање ?

  • доквалификација у оквиру струке;
  • Разне високе школе за доквалификацију

Током четири године изучавају се следећи предмети :

Опште образовни:

 

-математика

-српски језик и књижевност

-енглески језик

-Социологија са правима грађана

-историја

-Физичко васпитање

-Хемија

-Рачунарство и информатика

-екологија и заштита животне средине

Стручни предмети:

 

-Исхрана

-Основе туризма и угоститељства

-Куварство

-Националне кухиње

-Основе услуживања

-Економика туристичких и угоститељслих предузећа

-Туристичка географија

-Професионална пракса

-предузетништво