• +381 37 439741 || +381 37 439416
  • info@htsks.rs
  • Ћирила и Методија 30, Крушевац

Чиме се бави конобар?

Образовни профил КОНОБАР спада у подручје рада  угоститељство и турузам, развијен је на нивоу средњошколског образовања. Образовање траје три године, после завршене основне школе. Избором овог профила, ученици ће стећи знања и вештине у свим сегментима угоститељских послова.

Чиме се бави конобар?

  • Послужује храну и пиће у угоститељским објектима
  • Прима поруџбине, прослеђује особљу у кухињи и води рачуна о томе да госте што брже и квалитетније услужи
  • Поставља столове, поспрема столове након употребе, испоставља рачун и наплаћује услуге.
  • Упознавање са врстама кухиња и јела, карактеристике намирница, зачина
  • Познаје врсте меса
  • Познаје врсте поврћа и воћа
  • Познаје припрему национални јела са јеловника по рецептури
  • Основна знања и вештине аранжирања и сервирања хране
  • Поседује вештину пружања прве помоћи и заштите на раду
  • Вештина комуникације са колегама и сарадницима

Где ради конобар?

  • у ресторанима;
  • у ресторанима хипермаркета;
  • у хотелима;
  • у пицеријама;
  • у ресторанима брзе хране;
  • може и самостално да обавља делатност.
  • На бродовима (крузерима)

За даље школовање ?

  • доквалификација у оквиру струке;
  • Разне високе угоститељске школе за доквалификацију

Током четири године изучавају се следећи предмети :

Опште образовни:

 

-математика

-српски језик и књижевност

-енглески језик

-Социологија са правима грађана

-историја

-Физичко васпитање

-Хемија

-Рачунарство и информатика

-екологија и заштита животне средине

-географија

Стручни предмети:

 

 

-Исхрана

-Здравствена култура

-Основе туризна и угоститељства

-свечани пријем

-Услуживање

-основе куварства

-основе посластичарства

-Економика туристичких и угоститељслих предузећа

-Туристичка географија

-Професионална пракса

-предузетништво

-Психологија у туризму и угоститељству