• +381 37 439741 || +381 37 439416
  • info@htsks.rs
  • Ћирила и Методија 30, Крушевац

Чиме се бави прехрамбени техничар?

Чиме се бави прехрамбени техничар?

 

  • испитивања намирница и воде: органолептичка, физичко-хемијска, радиолошка,
  • утврђивање микробиолошких својстава сировина, полупроизвода и производа.
  • припреме материјала и прибора за анализе (микробиолошке, биохемијске и хемијске)
  • процеса производње прехрамбених производа (анималних, кондиторских), конзервисање и врење
  • складиштења односно чувања готових производа
  • Школска микробоиолошка и прехрамбена лабораторија
  • Припрема погоне и управља процесом производње у пекарству, месарству, млекарству,у производним погонима за конзервисање воћа и поврћа, и дестилацију алкохола
  • Завод за заштиту здравља
  • Производња пива ( нарочито CRAFT PIVA) у пиварама

 

Где ради прехрамбени техничар?

  • У лабораторијама предузећа која се баве производњом прехрамбених производа, затим воћем, поврћем и њиховим прерађевинама, месом и месним прерађевинама, млеком и млечним прерађевинама, производима од брашна, кондиторским производима, соковима.
  • У производњи алкохола
  • Фабрикама воде
  • Пиварама
  • Дуванској индустрији

 

За даље школовање ?

Школовање може да настави на свим факултетима а првенствено на сродним као што су технолошки, природно – математички),пољопривредни факултет, разне високе школе….

Током четири године изучавају се следећи предмети :

 

Опште образовни:

-математика

-српски језик и књижевност

-енглески језик

-Социологија

-историја

-Музичка уметност

-Ликовна уметност

-Физичко васпитање

-Географија

-Физика

-Хемија

-Биологија

-Рачунарство и информатика

-екологија и заштита животне средине

Стручни предмети:

-Исхрана људи

-Технике рада у лабораторији

-Аналитичка хемија

-Технолошке операције

-Ензимологија

-Физичка хемија

– микробиологија

-Технологија млека

-Технологија меса

-Технологија безалкохолних пића

-Технологија кондиторских производа

-Технологија етанола и јаких алкохолних пића

-Технологија слада и пива

-Технологија вина, винских и воћних дестилата

-Технологија пекарства

 -Технологија кондиторских производа

-контрола квалитета у прехрамбеној индустрији

-предузетништво