Чиме се бави техничар за биотехнологију?
- припрема сировина за израду производа у оквиру прехрамбене индустрије;
- Преводи биљне или животињске сировине у храну променом њихових хемијских или физичких особина
- овладавање пословима и задацима у току технолошких фаза добијања производа у оквиру прехрамбене индустрије и то технологија шећера, технологија биљних уља, технологија скроба….
- праћење и контрола по фазама процеса израде полупроизвода и готових производа;
- бави се истраживањем, развојем и реализацијом производних поступака који се заснивају на активности микроорганизама ( нпр ензима)
- производи многе материје које су веома значајне за човека и то храна (пиво, квасац, вино, органске киселине, ферметнисани млечни производи) лекови, антибиотици, витамини, ензими, хемикалије.
- складиштење сировина, полупроизвода и готових производа за биотехнологију
Где ради техничар за биотехнологију?
- У лабораторијама предузећа која се баве производњом прехрамбених производа, затим воћем, поврћем и њиховим прерађевинама, месом и месним прерађевинама, млеком и млечним прерађевинама, производима од брашна, кондиторским производима, соковима.
- У производњи алкохола
- Центрима за испитивање квалитета хране
- Пиварама
- Погонима за производњу пијаће воде
- Покретање сопственог бизниса
За даље школовање ?
Школовање може да настави на свим факултетима а првенствено на сродним као што су технолошки, природно – математички( одсек – биологија), пољопривредни факултет, разне високе школе….
Током четири године изучавају се следећи предмети :
Опште образовни:
-математика
-српски језик и књижевност
-енглески језик
-Социологија
-историја
-Музичка уметност
-Ликовна уметност
-Физичко васпитање
-Географија
-Физика
-Хемија
-Биологија
-Рачунарство и информатика
|
Стручни предмети:
-техничко цртање са машинским елементима
-Електротехника
-Аналититичка хемија
-Организација производње
-Термодинамика
-Биохемија
-Микробиологија
-Физичка хемија
-Прехрамбена технологија
-Машине, апарати са аутоматиком
-Испитивае намирница
-Практична настава
|